Makerfaire / Fablearn conferentie Eindhoven

Na een aantal weken hard werken en plannen van verschillende activiteiten was het eindelijk zover.Donderdag middag voor de makerfaire samen met de concierges van sintlucas de nerdy-derby baan opgehaald bij het microlab. Na drie uur bouwen met Arno van microlab en Diana Vos van sintlucas stond de baan helemaal klaar. Alle verzamelde spullen lagen klaar en waren verdeeld in twee “dagen”.

Voordat het zover was stond eerst nog de fablearn conferentie op het programma. Een dag die bol staat van maken, leren en netwerken met andere fanatieke docenten. Behalve de nerdy derby baan op zaterdag en zondag te bemannen geef ik op vrijdag ook nog een masterclass High Low tech samen met mijn maat Per-Ivar Kloen (@___Pi). In anderhalf uur tijd gaan we docenten laten ervaren hoe makkelijk, of in sommige gevallen hoe moeilijk het is om een mooi werkstukje te maken met kopertape, smd leds, wat stickers en een fotolijstje van IKEA. De masterclass was een groot succes met meer deelnemers dan er gepland stonden. Dat de workshop zo’n groot succes was kwam vooral ook door de vele uren voorbereiding die Per-Ivar had gedaan. Kopertape snijden, attiny programmeren, stickers snijden, lijstjes kopen enz enz. Uiteindelijk hebben alle deelnemers iets gemaakt en geleerd van deze workshop en zijn de meeste met een mooi resultaat naar huis gegaan. Leermoment voor ons zelf is toch wel geweest dat 1,5 uur erg kort is voor deze workshop en dat we hem graag nog een keer geven van begin tot het einde maar dan het liefst de hele dag.

Zaterdag 29 sept vroeg op om op tijd op de makerfaire te zijn. Net voor ik vertrek belt Raoul Jorissen van dobot.nu me op of dat ik nog een adapter heb liggen voor een van zijn dobots. Vooruit dan maar ­čśë en of we go.

Voor half elf zijn de eerste deelnemers al bezig met het maken van de eerste nerdy derby autootjes en al snel wordt het drukker en drukker. Als we maar genoeg spullen hebben voor twee dagen bedenk ik me rond 14:00 uur. He gaat zo hard en er worden hele mooie dingen gemaakt. Vanaf half drie beginnen steeds meer ouders “mee” te bouwen waardoor het nog harder gaat met alle materialen. Tof om te zien natuurlijk maar als begeleiders kunnen we de menigte niet meer onder controle houden.

Diana Vos en ik doen een stapje terug en besluiten dat het morgen anders moet gaan. We gaan zorgen voor een rij en als er een plekje vrij is mag de volgende aansluiten. Omdat Diana dit zondag ochtend erg goed geregeld heeft hebben we daar de hele dag plezier van. Wel raken de wielen, assen, spijkertjes en afstandhouders op. Snel nog even naar de Gamma en de action maar ook dat mocht niet meer baten. Dan maar gaatjes maken in de immense berg flippo’s die ik mee had genomen om zo toch nog voldoende wielen te krijgen.

Tegen 17:00 uur besluiten we dat de rij moet gaan sluiten omdat we anders om 22:00 uur nog an het bouwen zijn. Ik maak een bord voor de laatste persoon in de rij en vertel hem dat hij de zeer belangrijke taak heeft dit bord goed vast te houden en zeker niet door moet geven. 

Al met al een heel goed, druk en leuk weekend gehad met een waanzinnig succes. Veel aanvragen van personen en instellingen die de baan een keer willen lenen om zo nog meer kinderen aan het maken te krijgen. De baan is gratis te gebruiken maar voordat het zover is dat we hem uit gaan lenen heb ik eerst aanstaande maandag 8 okt een afspraak met het microlab hoe we dit weg gaan regelen. Een ieder die dus al interesse heeft getoond nog even geduld dus…

Tot volgend jaar.