Nerdy Derby

Een aantal maanden geleden vroeg Rene Pare, directeur van Eindhoven Makerfaire me of ik nog een leuk idee had. Via via hoorde ik van een baan uit Amerika genaamd Nerdy Derby. Een baan waarbij het de bedoeling is dat kinderen ( en volwassenen ) autootjes gaan bouwen en tegen elkaar gaan racen. Drie banen naast elkaar gemaakt van multiplex. Na wat foto’s te hebben bekeken zou dat het wel eens kunnen worden. Een groot project waarbij er getekend moet worden in cad, gefreesd moet worden met een CNC frees en daarna nog in elkaar moet worden gezet. Dat word een hele klus, die ik zeker niet in mijn eentje kan klaren. Op zoek dus naar een co creatie partner. Na diverse bedrijven te hebben benaderd en elke keer nee kreeg te horen werd ik wel een beetje zenuwachtig want ik had immer belooft dat het goed zou komen.

Uiteindelijk uitgekomen bij Luuk Visser van het geweldige microlab in Eindhoven. Luuk besloot om mee te doen en sponsort het hele project. Super vet. Na wat heen en weer mailen en  “live” afspraken is de boel in gang gezet. Arno, de wood man van microlab was het niet helemaal eens met de tekeningen en besloot het opnieuw te gaan tekenen.

Na het tekenen was het tijd om te frezen, na vele uren frezen kon de baan de voor de eerste keer in elkaar worden gezet. Arno heeft goed werk geleverd. Alles past precies. Na wat schuren en wat extra ondersteuning bouwen is de baan zo goed als klaar. Er moet alleen nog een meet systeem worden bedacht waardoor er bepaald kan worden wie de winnaar per heat zal worden. Tijd om te gaan praten met mijn maker vriend Maurits Brock. Een zaterdag ochtend is genoeg om te bepalen hoe ik het dit jaar ga doen. Het word een handmatige start met aan het einde drie schakelaars. Het autootje dat als eerst een schakelaar raakt zal een lamp aanzetten. Na drie heats heb ik dus drie winnaars en deze zullen tegen elkaar gaan racen. Bij deze heat zal ik de tijd opnemen met een stopwatch om de snelste tijd van de dag te gaan bepalen.

Voor de begeleiding en de materialen heb ik nog een beroep kunnen doen op mijn ex collega’s van het sintlucas in Eindhoven. Zij zullen met collega’s en leerlingen komen helpen.
Volgend jaar zal de baan uit gebreid worden met een betere tijdmeting omdat ik het Summa college, afdeling mechatronica bereid heb gevonden om een tijdmeet project te maken. Derde jaars studenten zullen dit gaan bouwen.

 We hopen op een hele mooie makerfaire dit jaar in Eindhoven en verder niet geheel onbelangrijk om te vermelden is dat de NerdyDerby baan voor iedereen gratis beschikbaar zal worden gesteld. Het enig wat je moet doen ( na de makerfaire ) is de baan zelf ophalen bij het microlab en zorgen voor veel materiaal op autootjes te bouwen.

Al met al een heel mooi project om te creëren en in co creatie te maken. Alle betrokkenen wil ik bij deze nogmaals bedanken voor alle medewerking.